Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/dynamic/poeziipentrucopii.info/www/lib/db.php on line 2 Poezii pentru copii : Povestea unui omuleț de zăpadă

Poezii - Home

Povestea unui omuleț de zăpadă

A fost odată, într-o lume mai albă decât o foaie de hârtie pe care nu e scrisă nicio poveste, un omuleț negru de supărare. Supărarea nu i se trăgea de la altceva decât la singurătatea prea mare, căci, pe acolo, prin deșertul lui de zăpadă, nu se arăta nimeni.

Într-o zi, cum stătea el, așa, bosumflat, și îndesa cu ciudă fulgi de nea într-o pernuță pufoasă, îi trecu prin cap gândul cel mai năstrușnic: să plece! Să plece și să vândă pernuțe albe și moi, ba chiar și săculeți de dormit, cui o dori să cumpere... Dar era foarte hotărât să se târguiască ore în șir, chiar dacă avea să iasă în pierdere... Căci nimic nu își dorea mai mult decât să aibă cu cine să se târguiască.

Zis și făcut. Aruncă bagajul în sănioara la care prinse și câțiva clopoței, să-i țină de urât, și își începu călătoria, ce avea să dureze zile în șir, una după alta, dacă lăsăm timpul să se deșire ca un fir de ață dintr-un ghem încâlcit...

În cea din urmă zi a călătoriei sale, când era cât pe ce să treacă pragul către lumea locuită de făpturi omenești, în fața omulețului nostru, încă negru de supărare, se opinti un înger:

- Unde zorești așa? îl întrebă îngerul.

- Caut oameni, să le vând pernuțele astea moi! răspunse el, plin de speranță și bucuros că, în sfârșit, cineva îi taie, ca o rază de soare, calea singurătății.

- Cauți oameni? se prefăcu mirat îngerul. Oameni vii?

- Păi, da, așa mi-am zis, că trebuie să am și eu cu cine să fac un târg cinstit...

- Adică să le dai pe degeaba pernuțele la care ai muncit o iarnă întreagă?

- Și săculeții...

Îngerul zâmbi omulețului, care se albea încet, încet, pătruns de o pace tot mai adâncă...După vreo câteva ore de sporovăială, pe nebăgate de seamă, amândoi ajunseră-n cer. De acolo se vedeau bine de tot și urmele săniuței prin deșertul alb și orașul cu străduțele pe care ar fi urmat să rătăcească mica făptură de nea.

- Vezi tu ființele acelea care trec unele pe lângă altele?

- Le văd...

- Fiecare dintre ele are în inima ei o avere mai mică sau mai mare... dar nu mai știu, din păcate, să facă un târg cinstit cu un omuleț de zăpadă...

- Adică, de ce?

- Pentru că niciuna nu vrea să iasă, ca tine, în pierdere. Acum înțelegi?

- Așa și așa... răspunse mica făptură, în timp ce în capul rotund îi încolți o idee și mai năstrușnică decât aceea a călătoriei, al cărei sfârșit nu îl prevăzuse.

- Lasă, o să pricepi tu mai târziu, zise îngerul zâmbitor, privind cum omulețul desface mulțumit pernă cu pernă și împrăștie fulgii albi de sus.

- Acum, zise el încântat, o să-și facă singuri pernuțe și săculeți de dormit... că eu sunt aici și nu mai pot să le vând nimic.

Numai că oamenii se uitau în sus, se bucurau o clipă de ninsoarea bogată, apoi își vedeau de drum... Rareori, câte un copil căruia vreo bunică sau vreun bunic îi citise, printre altele, și povestea aceasta, se întindea pe spate în așternutul de nea, lăsa acolo o urmă adevărată, de îngeraș, după care se punea pe făcut un om de zăpadă, cu ochișorii ca două măsline, câteodată foarte înnegurați...

Colectia: Poezii pentru copii

Trimite si tu o poezie pentru copii! Trebuie sa iti creezi un cont pe siteul de Poezie Romania si textele tale incadrate ca "poezii pentru copii" vor aparea si acolo si pe acest site.


Top Cultural Sites